Se încălzesc cum pot: Cum s-au pregătit de iarnă oamenii de la sate

Cu spinarea la sobă sau întinși pe lejancă… Aşa se încălzesc și se odihnesc după un an greu moldovenii, care, chiar dacă și-au conectat casele la rețeaua de gaze naturale, nu prea au cu ce plăti facturile.

În ultimii ani, tot mai mulți țărani au revenit la metoda clasică de încălzire – focul în sobă.

În fiecare an, în prag de iarnă, Vladimir Godovaniuc cumpără lemne pentru foc. Bărbatul spune că, deși aproape toţi sătenii au fost conectaţi la reţeaua de gaze naturale, majoritatea se încălzesc de la sobe.

„Facem acuma numai cu lemne, cărbunii sunt scumpi, și nu cumpărăm. Noi am luat cu 850 de lei un cub de lemn de salcâm. Vara e mai ieftin, dar de unde ieftin că și așa e scump.

Facem de două ori. Facem dimineața oleacă, iar seara deja mai mult, pentru că este mai frig și punem mai multe lemne”, povestește Vladimir Godovaniuc, locuitor s. Petreni.

Pentru că îi cam bate la buzunare, oamenii folosesc gazul doar cât să pregătească mâncarea, iar sobele le încălzesc cu ce au prin gospodărie.

„Nu avem cu ce face focul, încă nu ne-au dat banii pentru foc, așteptăm, poate în această lună ni-i va da. Altceva nu avem, avem niște ciocălăi aici și am tăiat vreo trei pomi de vișină, cu asta o să fac focul.

Deja mai încălzesc și la gaz. După ce se stinge focul, aprind gazul și arde vreo oră”, a spus Eugen Glavan, locuitor s. Petreni.

Sătenii zic că, la veniturile pe care le au, nu-și pot permite confortul pe care și-l doresc și pe care firește că îl merită.

„Eu iată am lemne de la copaci, și fac focul cu lemne, dar am noroc că am și gaz. Numai că gazul este cam scump, plătesc foarte mult, că pensia este cam mică. Tare este scump, tare e scump.”

„Dacă cu gaz, gazul este mai scump și este mai greu. Lemnele tot sunt scumpe, am achitat 6 mii și am cumpărat lemne. O dată în zi fac focul.”

„De toate, și lemne, și cărbuni, și bețe, dar bețele sunt cam rare, numai cât cărbunași. Cărbunii sunt scumpi, dar lemnele, joia trecută au costat 750, acum costă 950, s-a ieftinit un pic. Cărbunii, un sac de 50 kg costă 150 de lei. ”

Precum bine se știe, orice comoditate costă… Ferice de cei care-și pot permite…

„Se încălzește cine și cu ce poate, Spre exemplu eu am în casă trei sobe, pe una o încălzesc cu gaz, pe una cu lemne. Așa din punct de vedere practic este mai convenabil cu gaz, ai plătit factura și ți-ai luat de o grijă, nu faci nici murdărie în casă.

Din punct de vedere financiar, eu nu aș spune că lemnele sunt foarte ieftine, Lemnele tot costă mult, dacă faci focul cu lemne, trebuie să pui și cărbuni, ei tot nu costă puțin”. 

„De ar fi gazul mai ieftin tot mai bine ar fi. Dar să calculezi că un cub de lemne este la 800-900 de lei. ”

Anul acesta, un metru cub de lemne costă între 850 și 1.000 de lei, iar o tonă de cărbuni, de la 3.000 de lei.

Și câți dintre noi n-ar da chiar și o vară la oraș pe o zi de iarnă lângă soba din copilărie…?

Lasă un răspuns