Cand se redeschid scolile. Ludovic Orban, anuntul pentru toti romanii

Premierul Romaniei a spus in cadrul unui interviu ca se doreste redeschirerea cat mai rapida a scolilor. Totusi, se va decide cand se redeschid scolile doar impreuna cu specialistii din INSP, din Consiliul de Suport tehnico-stiintific si cu ajutorul celor din Comisia anti-COVID.

Cand se redeschid scolile

In timpul interviului pentru Agerpres, Ludovic Orban a discutat despre posibilitatea redeschiderii scolii incepand cu al doilea semestru. Premierul a pus accent pe faptul ca acest lucru este in interesul autoritatilor. El a zis ca se face tot posibilul pentru a redeschide scolile. Insa asta nu se poate face decat daca sunt implinite anumite conditii, in contextul pandemiei cu Covid-19.

„A trebuit sa luam aceste decizii”

„Sigur ca asta ne dorim. Ne dorim sa revina copiii la scoala, sa revina cadrele didactice la scoala. Ne-am confruntat, in schimb, cu o situatie de crestere a numarului de infectari. Tineti minte ca, in momentul in care am luat acele decizii nepopulare, care au generat destula nemultumire si, intr-un fel, justificata, dar a trebuit sa luam aceste decizii pentru ca altfel nu reuseam sa oprim cresterea numarului de infectari. Pentru noi este extrem de important sa intram pe un trend descendent si acest trend descendent al numarului de infectari sa fie cat mai pronuntat, pentru ca sa putem sa ne gandim la revenirea la normalitate.

Imediat ce va fi posibil din punct de vedere epidemiologic, imediat ce impreuna cu specialistii din INSP, din Consiliul de suport tehnico-stiintific, din Comisia anti-COVID, se va considera ca este posibil, vom lua decizia de a redeschide scolile. Si ne dorim ca aceasta decizie sa fie cat mai apropiata”, a spus Ludovic Orban.

Ce spune Iohannis

OMS recomanda ca scolile sa fie deschise, insa presedintele Klaus Iohannis a decis sa le lase momentan inchise. Avocatul Poporului a comentat aceasta decizie, spunand ca elevii vor pierde doi ani din cauza inchiderii scolilor. Iohannis nu este de acord, insa:

„Nu sunt de acord ca sunt 2 ani pierduti, dar elevii si parinti pierd mult pentru ca nu se pot desfasura orele la clasa. Aceste recomandari trebuie citite pana la capat. Trebuie sa mearga la clasa cand pot sa mearga in conditii de siguranta. La noi, rata de infectare este foarte mare, aceste conditii nu pot fi nici create, nici garantate, iar pentru a proteja si copiii si parintii lor, este necesar sa se faca invatamant online”, a spus Klaus Iohannis.

Lasă un răspuns