Cum se va vota la parlamentare în localităţile aflate în carantină. Orban: „În ziua votului, normal că motivul deplasării este deplasarea la vot”

Ludovic Orban a anunţat cum se va vota la parlamentare în localităţile aflate în carantină. Premierul a explicat că, pe 6 decembrie, cetăţenii nu vor avea nevoie de o declaraţie specială în zonele carantinate pentru că „în ziua votului, normal că motivul deplasării este deplasarea la vot”.Razvan Mihalascu

„Toţi cetăţenii care sunt în localităţi carantinate se vor putea deplasa fără niciun fel de oprelişte să-şi exercite dreptul de vot”, a declarat Ludovic Orban, în cadrul unei conferinţe de presă.

Întrebat dacă cetăţenii din localităţile aflate în carantină din cauza epidemiei de COVID-19 vor avea nevoie de declaraţie, premierul a explicat că în ziua votului nu fi cazul de acest lucru.

„În ziua votului, normal că motivul deplasării este deplasarea la vot”, a afirmat Orban.

Cum se va vota la parlamentare în localităţile aflate în carantină sau în izolare. Cetăţenii pot cere urna specială mobilă

„Orice persoană care se află în izolare, în carantinare sau care se află internată într-o unitate spitalicească are dreptul să voteze şi trebuie să i se ofere dreptul de a vota prin intermediul urnei speciale mobile

Am vorbit cu domnul ministru al Sănătăţii să informeze prin Direcţiile de Sănătate Publică toţi aceşti cetăţeni care se află în izolare, în carantinare privitor la dreptul de a-şi exercita votul prin intermediul urnei speciale mobile.

Singura problemă care există nu este legată de localitate, este legată de situaţia în care un cetăţean care este din judeţul Giurgiu se află internat într-un alt judeţ. Aici e foarte complicat de găsit o soluţie pentru că dreptul de vot se exercită în cadrul circumscripţiei care este în judeţul respectiv”, a afirmat Orban.

Cum se va vota la parlamentare în pandemia de COVID-19. „Cetăţeanul se duce la vot ca şi când s-ar duce la farmacie sau la supermarketul din colţ”

„Am luat toate măsurile ca în cursul procedurii de votare riscul de transmitere a virusului să fie mic, chiar foarte mic. Dacă se respectă normele pe care le-am reglementat, nu există riscul de infectare. Practic, cetăţeanul se duce la vot ca şi când s-ar duce la farmacie sau la supermarketul din colţ”, a menţionat Orban.

Reguli şi restricţii pentru a fi evitat riscul de contaminare la vot

„Trebuie să poarte mască. În cazul în care aşteaptă să intre din cauza faptului că am limitat numărul de persoane care pot să intre simultan în secţia de votare, este posibil ca şi la locale să apară anumite secţii de votare cu cozi.

La aceste cozi, oamenii trebuie să respecte distanţa, trebuie să poarte masca. De asemenea, la intrarea în secţia de votare trebuie să se dezinfecteze şi după exercitarea dreptului de vot trebuie să se dezinfecteze astfel încât să nu rişte să ia virusul de ştampilă sau de pe buletinul de vot sau de pe alte suprafeţe”, a mai afirmat Orban.

Lasă un răspuns