Ludovic Orban: „De 8 zile suntem într-un trend descendent. Garantez 100% că nu va fi un lockdown după alegeri”

Prim minstrul Ludovic Orban va participa miercuri, de la ora 20, la emisiunea România la Raport, moderată de Andreea Creţulescu, în cadrul căreia va prezenta detalii despre propunerile PNL din programul de guvernare şi va răspunde întrebărilor privind temele de maximă actualitate.

Ludovic Orban: „Am avut perioada de crestere destul de rapida, apoi o perioada de aprox doua saptamani de platou, iar de 8 zile avem un trend descendent. In ultimele 7 zile, in 5 zile din 7, numarul de persoane vindecate a depasit pe cel al celor infectate.

Garantez 100% că nu va fi niciun lockdown, Romania nu isi permite, cine mai sustine asa ceva spune minciuni de campanie. A spus si presedintele foarte clar. Nu se pune problema. Avem deja un set de masuri pe care le aplicam local, judetean, pe care le aplicam unde este crestere accelerata. Am carantinat Constanta si se vede deja o plafonare, va urma descresterea.

Procedura legala de deschidere a pietelor este urmatoarea: se propune maine in Comitetul pentru Situatii de Urgenta, unde vom discuta si unele masuri pentru alegeri.

Trebuie reactulizata si lista tarilor legate de carantina. Cred ca Spania si Austria vor iesi de pe lista.

Decizia de inchidere a pietelor am luat-o intr-o perioada in care era un trend de crestere foarte mare, unii spuneau ca vom ajunge la 25.000 de cazuri. Acolo, din toate analizele, am avut cea mai mica rata de conformare la regulile de protectie sanitara. Administratorii pietelor, din cauza unor intelegeri pe care le au cu desfacatorii, nu au respectat regulile.

Si din cauza faptului ca acolo majoritatea sunt parintii si bunicii nostri, riscul era foarte mare in categoria cu cel mai mare risc.
Nu am avut noi ceva cu producatorii, iar masura a fost temporara.

Sunt convins ca acum, dupa redeschidere, administratorii vor respecta regulile. Vine si iarna, e frig deja, iar cand vine frigul am si spus ca vom examina masura redeschiderii.

Crestem in continuare numarul paturilor ATI. Rata de infectare nu tine cont de oras. Intotdeauna a fost o presiune mai mare in Bucuresti, pentru ca aici mai vin si oameni din judetele limitrofe.

Maine voi fi la inaugurarea unui spital privat, serviciile vor fi decontate, la fel ca in spitalele publice. El a mai functionat in starea de urgenta, dar fara sectie de ATI. Vom avea inca 30 de locuri ATI si alte 30-40 care, chiar daca nu sunt de ATI, vor avea oxigen.

Nu pot sa va raspund eu de ce nu s-au ocupat toate locurile dupa examenul de rezidentiat al medicilor, pentru ca acolo tine si de sistemul de invatamant medical.

Noi am simplificat procedurile de angajare pentru cei care si-au luat examenul de rezidentiat si ii folosim in perioada asta, iar la finalul perioadei pot sa se duca la ce spital vor, prin transfer, fara sa mai dea concurs. Am folosit si foarte multi rezidenti si avem si un sistem de voluntariat pentru studentii la medicina in ani terminali.

Autostrada Moldova va face legatura intre Bucuresti si iesirea din tara pe la Siret. Are mai multe tronsoane, primele 4 sunt in faza avansata. Toate cele 4 vor fi finantate prin programul de relansare si rezilienta. Noi ne-am gandit la fiecare tronson, chiar daca nu vom putea sa le terminam pe toate in patru ani, la un plan etapizat.

Sibiu-Pitesti, practic prima autostrada care trece muntii, tronsonul 1 este in stare avansata, iar la tronsonul 5 se termina proiectarea. Am obtinut aprobarea pentru finansarea tuturor 5 tronsoane de la Comisia Europeana. Plus ca ne-au aprobat si acordul de mediu, aproape toata documentatia.

PSD nu a depus cerere de finantare pentru autostrada Unirii, desi comisarul european Corina Cretu se ruga de ei. Ce am inaugurat noi azi sunt primii kilometri de autostrada inaugurati in Moldova. Ei vor fi parte din autostrada A7, de la Bucuresti la iesirea din tara pe la Siret.

Nu am inteles aceasta atitudine a fostilor guvernanti, sa ai finantare si sa nu accesezi aceste fonduri. Viorica Dancila a mintit de doua ori ca a trimis cererea de finantare.

Noi suntem de un an la guvernare si am demonstrat cu fapte, absorbtia a crestcut aproape de 3 ori fata de guvernarea precedenta, iar ea va creste pe masura ce proiectele intra in executie.

In faza unui proiect mare exista faza studiului de fezabilitate, a proiectarii si a executiei. Depinde de felul de proiect in ce fel se organizeaza licitatiile. La autostrada de s-a licitat intai documentatia, apoi proiectarea si executia. La centura Bucurestiului, pe tronsonul 2 proiectul deja a fost aprobat si se afla in constructie, iar pe tronsonul 1 urmeaza sa inceapa, e iminent.

Colaborarea intre guvern si Primaria Capitalei este esentiala pentru problemele bucurestenilor. Am anuntat investitie de 300 de milioane in 3 CET-uri, pentru a produce aproape dublu energie electrica si termica, ceea ce insemna inclusiv o scadere a pretului agentului termic.

Termoenergetica a fost o companie infiintata de primarie care a ajuns la datorii de peste 400 de milioane de lei in 4 ani.”, a spus Orban.

Ludovic Orban va răspunde înrebărilor pe care şi le pun toţi românii, în special legate de planul liberalilor după alegeri pentru creşterea pensiilor. Guvernul a anunţat deja că a stabilit formula după care se vor creşte pensiile şi susţine că această majorare va avea baze economice sustenabile.

Premierul a declarat că valoarea punctului de pensie va fi majorat cu 46% până în 2024 faţă de 2019, de la 1.265 lei în 2019 la 1.840 lei în 2024. Pensia medie anuală va creşte cu circa 536 lei, până la aproape 2.000 lei în 2024 faţă de nivelul din 2020, notează News.ro.

„Vă solicit să vă puneţi încrederea în dezvoltarea României, prin participarea masivă la vot. Votul dumneavoastră în PNL este un vot pentru viitor sigur, pentru acţiune. Fiecare vot contează, reprezintă un mesaj. Avem nevoie de votul dumneavoastră, dar avem nevoie mai ales de puterea dumneavoastră, de credinţa dumneavoastră, de inteligenţa, entuziasmul şi puterea de muncă pe care o aveţi pentru a pune toţi împreună acest plan de dezvoltare de care România are atâta nevoie. Şi sunt convins că împreună vom reuşi”, a mai declarat Ludovic Orban.

Ludovic Orban anunţă dacă România intră în lockdown după alegeri

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat miercuri că va cere să fie redeschise pieţele din spaţii închise, pe fondul unei scăderi a numărului de cazuri noi din ultima săptămână, dar această scădere este şi rezultatul unui număr mult mai mic de teste.

„Am discutat acest lucruri cu specialiştii, cu experţii şi am decis că de la sfârşitul acestei săptămâni să fie redeschise pieţele. Este cu siguranţă o veste bună şi pentru producătorii care vor să vândă în pieţe, dar şi pentru românii care vor să-şi facă provizii din timp pentru sărbătorile de iarnă.”, a spus Preşedintele.

Premierul va răspunde speculaţiilor conform cărora cifrele bilanţului zilnic sunt manipulate de Grupul de Comunicare Strategică, astfel încât să poată fi justificată organizarea alegerilor parlamentare, iar după scrutin România ar urma să intre în lockdown.

Lasă un răspuns