Raed Arafat, despre alegerile în zonele carantinate: „Persoanele care merg să voteze au nevoie de declaraţie pe propria răspundere“

Secretarul de stat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a explicat, într-un răspuns pentru Biroul Electoral Central, despre condiţiile în care persoanele din afara localităţilor carantinate se pot deplasa în localităţi carantinate pentru a vota.

Potrivit documentului semnat de Raed Arafat, persoanele care merg în/din localităţi carantinate pentru a vota sau pentru a participa la organizarea procesului electoral trebuie să aibă asupra lor o declaraţie pe propria răspundere în care să precizeze motivul deplasării.

Raed Arafat a mai precizat că restul detaliilor, cum ar fi condiţiile în care se desfăşoară votul în interiorul localităţilor carantinate, sunt prevăzute în ordinele speciale de carantinare pentru fiecare zonă.

Klaus Iohannis: „Nu ne așteptăm la o creștere a numărului de infectări după alegerile parlamentare”

Președintele Klaus Iohannis a declarat că s-au luat măsuri mai stricte și mai bine puse la punct, fapt care va limita răspândirea COVID-19 și îi încurajează românii să meargă la vot, fiindcă le oferă certitudinea că nu se vor infecta.

„Nu există niciun fel de discriminare pentru alegători, pentru orașele sau localitățile care sunt carantinate. Indiferent dacă trăiți într-un oraș care are incidență mică sau trăiți întru un oraș care este carantinat, toată lumea are același drept să meargă la vot, are exact aceleași posibilități”, a transmis Iohannis.

Șeful statului asigură populația că, pentru ziua votului de pe 6 decembrie, s-au luat toate măsurile necesare, pentru a preveni infectarea.

„Secțiile de vot vor fi pregătite peste tot, vor fi respectate toate condițiile, pentru ca votul să se desfășoare în maximă siguranță și de aceea invit pe români să meargă număr mare la vot”, a mai spus Iohannis.

Președintele României declară că, spre deosebire de alegerile locale, alegerile parlamentare se vor desfășura în maximă siguranță. El afirmă că explozia numărului de cazuri de atunci nu a fost din cauza alegerilor.

„Nu ne așteptăm la o creștere a numărului de infectări, sau a ratei de infectare după alegerile parlamentare pentru un motiv foarte simplu: noi suntem bine pregătiți, cunoaștem felul în care ne-am pregătit pentru alegerile locale.

A funcționat foarte bine atunci și va funcționa mult mai bine, fiindcă am prelucrat toate cazurile care au fost de prelucrat și, din fericire a fost foarte puține de la locale. Daţi-mi voie să vă spun că acea creștere(n.r infectări) nu s-a datorat alegerilor locale”, a mai precizat Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis, mulțumit de modul în care au evoluat lucrurile

Klaus Iohannis a mers, duminică, 29 noiembrie, în vizită la centrul de apel înființat de Agenția de Sănătate Publică București la Stadionul Național. El se arată extrem de mulțumit de modul în care au evaluate lucrurile după măsurile de restricție luate.

“Am vrut să ştiu cum reacţionează oamenii care sunt aici. Am constatat că toţi voluntarii sunt foarte bine pregătiţi, au o abordare calmă, foarte profesionistă, reuşesc să îi calmeze pe oamenii care au probleme dacă sunt bolnavi şi, mai ales, dacă sunt infectaţi cu acest nou virus. (…) Putem să observăm în ultimele zile că măsurile luate de autorităţi încep să dea primele rezultate, numărul de infectări noi pe zi nu a mai crescut în ultimele două săptămâni, suntem pe un platou, însă spitalele sunt tot mai aglomerate”, a declarat, duminică, Iohannis.

Lasă un răspuns