Se va prelungi starea de alertă! Anunțul făcut de Raed Arafat

Starea de alertă se va prelungi începând din 14 decembrie, iar până atunci se va face o analiză dacă se vor impune sau nu noi restricții. Raed Arafat, șeful DSU, a declarat că în prezent se constată o scădere a cazurilor de coronavirus în România, dar dacă acest trend va continua sau nu în perioada următoare depinde de populație.

Se va prelungi starea de alertă

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, susține totuși că un lockdown total este încă exclus, acesta explicând că se va prefera o carantină zonală, scrie Digi24.

”Dacă luăm media pe 7 zile, vedem că există o scădere și trebuie să vedem dacă va continua, iar asta depinde de noi. Când vedem localitățile care au fost carantinate, toate au arătat, chiar dacă au avut carantina prelungită cu încă 7 zile sau la unele chiar cu 14 zile, că s-a reușit controlul situației. La Timișoara, care n-a fost carantinată, au fost carantinate localitățile din jur și asta a avut un impact și asupra Timișoarei și s-a văzut că la Timișoara este o scădere. Sibiul, la fel. La Alba, a trebuit să prelugim”, a declarat Raed Arafat.

Raed Arafat consideră că impunerea carantinării în unele localități a dat roate în majoritatea cazurilor, însă sunt și zone unde nu se văd rezultate și spune că e posibil ca aici oamenii să circule nepăsători completând declarații false pe proprie răspundere.

”Atunci trebuie să vedem de ce: nu se aplică regulile? Nu se controlează carantinarea? Sau fiecare scrie o hârtie pe proprie răspundere în care zice că face ceva și merge de fapt și face altceva?”, a punctat Raed Arafat.

Vom avea noi restricții de sărbători?

Raed Arafat, șeful DSU, a vorbit și despre impunerea unor restricții de sărbători. Acesta a explica că deocamdată nu s-a discutat nimic oficial despre posibile restricții care să fie introduse în perioada următoare.

”E clar că măsurile pe care le avem acum probabil că vor continua, adică purtarea măștii și anumite măsuri care sunt implementate acum, măsurile sanitare vor rămâne, dar din nou, noi avem data de 14 (decembrie), momentul în care vom prelungi starea de alertă și probabil că acest lucru se va întâmpla în data de 14 pentru următoarea lună. Vom avea o analiză cu INSP-ul și cu toată lumea asupra situației epidemiologice. Depinde dacă continuăm să scădem sau creștem, dar la acest moment pot să spun că nu s-a discutat și nu există intenții de noi restricții”, a declarat Arafat.

Potrivit sursei citate, numărul persoanelor la o petrecere privata nu va fi limitat, Raed Arafat explicând că acest lucru este greu și chiar dacă în alte țări europene s-au luat astfel de măsuri, legislația din România nu permite.

”Dacă vorbim de întâlnire privată în casa unei persoane, nu putem să o limităm. Putem să sfătuim, putem să explicăm, dar să venim să spunem cuiva, în casa lui, că n-are voie să aibă mai multe persoane, există limitări la acest aspect. Sfatul nostru este foarte ferm: în perioada sărbătorilor să nu se întâmple să aducem mai mulți prieteni, mai mulți oameni în casă, în apartament. Să fim foarte mulți acolo, să nu respectăm regulile sanitare de bază, dacă suntem din diferite case, atunci clar vom asista la o creștere, din nou, după sărbători”, a conchis Raed Arafat.

Există șanse de o posibiă creștere în ianuarie-februarie

De asemenea, Raed Arafat a mai vorbit și despre cum va decurge pandemia după sărbătorile de iarnă. Acesta a fost întrebat dacă și în următoarele luni se va aplica aceeași strategie, iar șeful DSU a declarat că măsurile care sunt eficiente sunt cele pe anumite zone, o carantină locală. Însă, acesta este îngrijorat de începtul anului, pentru că numărul cazurilor de infectări va crește considerabil din cauza sărbătorilor de iarnă.

Lasă un răspuns