Doliu uriaș în România. Un mare actor a murit! A jucat în filmele epocii

Doliu uriaș în România. Un mare actor a murit! A jucat în filmele epocii, remarcându-se ca un actor cu personalitate și prezență scenică puternică.

Doliu uriaș în România. Dan Antoci, un mare actor și om de teatru din Arad, a murit la vârsta de 77 de ani. Acesta a fost director al Teatrului de Marionete Arad.

S-a născut în 1943 la Cernăuți, iar în anii ’67 a terminat IATC-ul în clasa lui Constantin Moruzan. Înainte de a ajunge la Arad a trecut pe la teatrele din Baia Mare și Timișoara. Între 1995-2007 a fost în fruntea Teatrului de Marionete, fiind marcat de condițiile în care a fost îndepărtat de acolo, potrivit Special Arad. A fost implicat în mișcarea pentru asigurarea celor mai bune condiții personalităților cu handicap iar ulterior a pus bazele, alături de Monica Antoci, soția acestuia, Asociației Handicapaților Neuromotor din România – AHNR, în februarie 1990, retrăgându-se din asociație în 2006.

Absolvent al Institutului de Artă Teatrală și Cinematografie din capitală, la clasa profesorului Constantin Moruzan, în 1967, Dan Antoci a jucat la teatrele dramatice din Arad, Baia Mare, Timișoara și în capitală, dar și la Teatrul de Marionete din Arad.

Director al Teatrului de Marionete

Între 1995 și 2007 a fost director al Teatrului de Marionete, făcând parte din echipele unor spectacole precum „Spărgătorul de nuci”, „Piticul roșcovan”, „Făt Frumos din lacrimă” sau „Trei prințese fermecate”. Printre spectacolele dramatice în care a jucat se regăsesc „Hamlet”, la Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara (2003 – regia Victor Ioan Frunză), „Steaua fără nume”, la Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad (2008 – regia Dan Vasile) sau „Livada de vișini”, la Teatrul Metropolis din București (2018 – regia Victor Ioan Frunză).

Celebrul actor și om de teatru, Dan Antoci, a jucat peste 100 de roluri în teatru, câteva zeci în filme, fiind premiat ca cel mai popular actor în diferite festivaluri la Arad, Timișoara și Baia Mare. A fost președintele Festivalului Internațional „Euromarionete”, reușind din această poziție să-l impună ca unul dintre cele mai importante festivaluri de gen din Europa Centrală și de Est.

Lasă un răspuns