Diana Şoşoacă, noua senatoare AUR: ”Dacă Arafat se vaccinează, să ştiţi că ăla nu e acelaşi vaccin pe care ni-l aplică nouă!”

Diana Şoşoacă, noua senatoare AUR, prima pe lista de la Iaşi a partidului, s-a făcut remarcată prin mai multe discursuri împotriva măsurilor luate de autorităţi pentru controlul pandemiei, dar şi printr-o retorică antivaccinistă. 

Într-o înregistrare publicată pe YouTube în data de 5 decembrie, Diana Şoşoacă rostește, în câteva minute, o serie de afirmaţii false despre vaccinul împotriva COVID-19. “În momentul ăsta voi spune un adevăr în premieră naţională”, începe filmarea candidatei (la acel moment) AUR. Este 5 decembrie, o zi înaintea alegerilor. Şoşoacă vorbeşte de pe o bancă, în parc, înfofolită cu o basma cu motive etnice, iar pe haină poartă un accesoriu tricolor. Urcă des tonul şi gesticulează mult.

“Este un abator pentru români. Romexpo, Leţcani, Ana Aslan şi toate celelalte spitale modulare construite de ăştia şi spitalul ăla construit de nu ştiu ce mare hipermarket -toate astea sunt abatoare ale poporului român, pentru că acolo se va face vaccinarea forţată. De aceea sunt goale. Ne vor  lua pe sus”. FAPTE: Autorităţile au precizat deja că vaccinarea românilor va fi complet voluntară, nu forţată. Iar spitalele modulare au fost construite pentru tratarea mai multor cazuri de COVID-19,  pentru creşterea capacităţii de tratament, nicidecum pentru campania de vaccinare. 

“Domnule Iohannis, hai că spun eu ce vrei să faci, ca să ştie tot poporul român. Dacă noi nu intrăm în Parlament, aveţi cuvântul meu de onoare, cred că va trebui să luptăm la baionetă cu ăştia. Pentru că ne vor lua pe sus. Deci toată legislaţia pe care ei vor să o pună acum în aplicare, este să ne facă.. Ca la abator. Duci vitele la abator, la moarte”.

Nimic din ceea ce spune Şoşoacă nu este susţinut de realitatea faptică. De altfel, mare parte din afirmaţiile sale nici măcar nu sunt falsificabile, adică nu sunt afirmaţii care să se poată dovedi adevărate sau false, ci ameninţări nefondate şi verdicte catastrofice, o naraţiune în care metafora abatorului apare foarte des. 

FAPTE: Strategia de vaccinare a României este, în esenţă, similară cu a altor state europene, iar diferenţele de abordare, deşi important de dezbătut, nu sunt nicidecum marca unor intenţii criminale, cum pretinde Şoşoacă. De pildă, putem dezbate cum a ierarhizat guvernul Orban grupurile care necesită vaccinarea, cum prioritizează anumite categorii în defavoarea altora, însă strategia de vaccinare a României nici nu implică vaccinarea forţată, nici nu are drept scop punerea în pericol a unei părţi a populaţiei, dimpotrivă. 

“Atâta timp cât nu am un vaccin care să fie testat mult timp, astfel încât să văd care este, care sunt repercursiunile (sic) pe care le pot suporta după ce mă vei vaccina…” FAPTE: Cercetarea pentru descoperirea unui vaccin împotriva COVID-19 a început în ianuarie 2020 şi, înainte să fie aprobat un viitor vaccin, companiile producătoare trebuie să facă dovada siguranţei sale, nu doar a eficienţei. 

“Gândiţi-vă, că deja nu mai e teoria conspiraţiei, deja la radio actualităţi şi la televiziuni, au apărut reprezentanţi ai autorităţilor române care au spus că vaccinaţi-vă, pentru că numai aşa veţi mai putea să vă duceţi să vizitaţi alte ţări străine, să vă faceţi vacanţele acolo. Slavă Domnului că o mare parte a românilor nu-şi permit să se ducă în afară, că poate aşa nu-i pot condiţiona.”

FAPTE: Decizia de a permite sau nu intrarea pe teritoriul unei ţări a oamenilor nevaccinaţi va ţine de autorităţile ţării respective, nu de autorităţile române. Există posibilitatea ca anumite ţări să ia această decizie tocmai pentru un control mai bun al pandemiei, după cum multe dintre state au cerut teste COVID negative la intrarea pe teritoriul lor, în ultimele luni. Chiar dacă o astfel de decizie poate reprezenta o limitare a libertăţii, ea se poate dovedi necesară pentru salvarea de vieţi şi a economiei. Pe de altă parte, vor exista categorii de oameni pentru care vaccinul va fi contraindicat medical. Cel mai probabil este că niciun stat democratic nu va impune astfel de restricţii oamenilor pentru care va fi contraindicat să se vaccineze. Oricum, astfel de restricţii vor fi luate, dacă vor fi luate, vor fi luate abia după desfăşurarea unor campanii de vaccinare în masă. Suntem foarte departe de acest moment. 

“Iar dacă veţi vedea vreodată că Iohannis cu Orban şi cu toţi ăştia se vaccinează, Arafat şi Tătaru, să ştiţi că ăla nu e acelaşi vaccin pe care ni-l aplică nouă!! Să fiţi foarte siguri!! Uite, vă spun eu” – ridică tonul agresiv Şoşoacă, în înregistrare, în timp ce gesticulează cu degetele.  FAPTE: Dacă un vaccin sau mai multe vor fi aprobate pentru imunizarea populaţiei,  atunci ele sunt cele de care vor dispune şi liderii politici. Chiar şi cei mai mari fani ai teoriei conspiraţiei ar trebui să ştie că vaccinarea nu funcţionează decât dacă va fi aplicată unui segment suficient de mare al populaţiei pentru a obţine imunitatea de grup. Este, aşadar, absurd să credem că vaccinul “bun” va fi obţinut doar de un grup mic de privilegiaţi, pe când restul cetăţenilor vor avea parte de un vaccin ineficient sau periculos. 

“Şi vreau să văd şi eu laboratoare care vor face cercetare, dar pe bune. Unde este Institutul Cantacuzino? De ce credeţi voi că l-au desfiinţat? Da, când Institutul Cantacuzino, oamenii aceia integri vor face ei vaccinul, atunci poate mă mai gândesc.” FAPTE: Peste 170 de companii şi centre de cercetare, cu zeci de mii de specialiști, mulți lideri în domeniilor lor au lucrat în 2020 la dezvoltarea unui vaccin sigur şi eficient pentru noul coronavirus.  Foarte multe din medicamentele pe care românii le folosesc şi din vaccinurile care salvează deja vieţi şi la noi în ţară sunt produse în laboratoare şi fabrici din afara României.  “Dar ei asta vor să facă: vor să discrediteze Armata Română, să-i pună, vezi doamne, cu armata să ne smulgă din case şi să ne ducă acolo, ca pe vite la tăiere…” FAPTE: Vaccinarea împotriva COVID-19 va fi voluntară. Rolul Armatei va fi unul mai degrabă logistic, nicidecum de forţare a oamenilor să se vaccineze. 

“Noi suntem ţară experimentală a vaccinurilor. S-a semnat anul trecut, şi noi, şi Italia. Ne-au vândut ăştia ca pe nişte vite. Ascultaţi-mă ce vă spun: România în momentul ăsta este abator. Abator de oameni. S-a semnat anul trecut că noi suntem ţară experimentală pentru tratamente medicale şi vaccinuri. Păi, da, să se testeze să fie experiment domnul Iohannis, că şi-aşa este cel mai negru experiment al României. Sper să scăpăm odată de nemernicii ăştia. Nu se poate aşa ceva.” FAPTE: Nu există, în cercetare, conceptul de “ţară experimentală”, după cum România nu este “un abator de oameni”. Nimeni nu a vândut populaţia României pentru cercetări experimentale. În studiile clinice pentru vaccinuri sau tratamente medicale – fie că se desfăşoară în România, Italia, SUA, Australia, Taiwan – oamenii pot intra doar voluntar, doar pe baza consimţământului informat: adică trebuie să ştie că participă la o cercetare, care sunt regulile studiului respectiv, care sunt riscurile la care se expun. Ba mai mult, dacă un tratament sau vaccin experimental începe să manifeste reacţii adverse foarte grave în timpul cercetării, atunci studiul clinic se opreşte sau se întrerupe până când este lămurită problema. În cercetarea medicală a secolului XXI din Europa şi din lume, regulile sunt clare şi respectarea lor este supravegheată de organisme internaţionale. 

Lasă un răspuns