Se deschid cerurile și se împlinesc dorințe ASTAZI 25 decembrie 2020, mare sărbătoare. Tradiții și obiceiuri de Crăciun

Crăciunul este una dintre cele mai importante sărbători ale anului. Crăciunul este despre familie, iubire, clipe liniștite alături de familie, colinde și cadouri. De altfel, cu ocazia Nașterii Domnului,

românii țin cont de mai multe tradiții și obiceiuri, pentru a se asigura că le va merge bine până la Crăciunul următor, respectând toate superstițiile rămase de la strămoșii noștri.

Cele mai frumoase tradiții de Crăciun

De Crăciun, oamenii țin cont de mai multe tradiții și obiceiuri, care diferă în funcție de zona din care provin. Una dintre cele mai frumoase tradiții este colindul. Încă de dimineață, cei mici,

dar și cetele organizate din adulți și chiar vârstnici pornesc la colindat, cu steaua în mână, pentru a vesti Nașterea Domnului.

Oamenii sunt încântați de acest obicei, deși nu se mai respectă atât de mult, în special în zonele urbane.

În Maramureș, colindătorii intră doar acolo unde sunt semne că vor fi primiți cu drag. Astfel, maramureșenii lasă lumina aprinsă, pentru a da de veste că sunt pregătiți să primească în casa lor vestitorii Nașterii Domnului și aducătorii de noroc.

Tot la Maramureș se ține cont de spălarea feței cu apă curgătoare, unde se pune și un ban de argint. Se spune că acela care păstreaza ritualul

va avea un an nou ferit de boli și ghinion. În plus, ei îmbracă cele mai frumoase straie, pregătite special pentru marea sărbătoare, și merg la biserică de la mic la mare.

Pe 25 decembrie, femeile bagă în cuptor o piatră și ascund furca de tors, pentru a feri casa de șerpi. Mai mult, coc pâini în formă de 8, care se așază la icoane și se păstrează acolo până pe 23 martie, la Echinocțiul de primăvară.

Lasă un răspuns