Cât timp vom mai purta masca de protecție? Ce spune Alexandru Rafila

Masca de protecție a devenit arma cea mai importantă a oamenilor de când pandemia de coronavirus s-a instalat în toată lumea.

Totuși, de când a apărut vaccinul anti-Covid care va ajuta la imunizarea populației și închierea, în cele din urmă, a pandemiei, tot mai mulți oameni se întreabă cât timp vor mai fi nevoiți să poarte masca de protecție.

Medicul Adrian Streinu-Cercel e de părere că oamenii vor purta masca de protecție cel puțin până în anul 2023.

Alexandru Rafila a declarat astăzi că vom purta în mod cert masca și în 2021, iar renunțarea la ea va depinde de anumite criterii și analize științifice, toate bazându-se pe imunitatea obținută prin vaccinare.

”Renunțarea la mască va fi o decizie tehnică. Se va baza pe studii științifice, va exista o decizie a UE, care să țină cont de situația de vaccinare din fiecare țară și din UE. Dacă se va acoperi 70% din populație vaccinată, utilizarea măștii va intra în discuția specialiștilor și va fi adoptată. Ar trebui ca până la sfârșitul lunii septembrie să se vaccineze.

Pe măsură ce imunizarea se va realiza, se vor realiza și studii care să recomande prelungirea putării măștii sau nu. Cu siguranță, în acest an vom purta masca.”, a explicat Alexandru Rafila, în cadrul unei conferințe PSD.

Întrebat dacă crede că ar trebui scoasă restricția de circulație de după ora 23, Alexandru Rafila a spus că: „Restrictiile pe timp de noapte sunt importante in tarile unde transmiterea e foarte intensa. In Franta, in Germania. Ce mi se pare ciudat este aceasta ruptura intre raportarile zilnice, intre numarul de teste zilnice si mentinerea restrictiilor. Care este realitatea situatiei epidemiologice? Daca avem intre 1.500 si 3.000 de noi cazuri pe zi inseamna ca Romania a trecut de perioada critica si ar putea sa se ia in calcul la nivelul Guvernului ridicarea unor restrictii. Dar vad ca acest lucru ne este discutat. Iar debandada privind testarea continua”.

Lasă un răspuns