Doliu in teatrul romanesc. S-a stins inca o stea a Generatiei de Aur

Doliu in teatrul romanesc. S-a mai stins inca o stea. Actrita Valeria Gagealov  a decedat pe 9 februarie.  Aceasta a fost internata in spital, in stare grava, dupa ce a fost depistata cu noul coronavirus..

Valeria Gagealov a decedat.

De cateva zile, indragita actrita se afla internata la Spitalul Elias din Bucuresti, unde si-a petrecut ultimele zile din viata.

Medicii au fost rezervati cu privire la sansele sale de recuperare, inca de la inceput.

Valeria Gagealov, nascuta in 1931, la Galati, a urmat cursurile I.A.T.C. intre anii 1950-1954.

Scena si radio

Intre anii 1954-2004 interpreteaza numeroase personaje pe scena Teatrului National din Bucuresti. Memorabile sunt rolurile din Oameni si soareci de John Steinbeck, care s-a jucat timp de 13 ani si Sonia din piesa Camera de alaturi de Paul Everac, rol pentru care a primit Premiul de creatie in 1983.

Totodata, vocea Valeriei Gagealov a fost auzita in zeci de piese de teatru radiofonic.

Film

Din filmografia sa se pot aminti rolurile din Moara cu noroc, Serata, Intoarcerea lui Voda Lapusneanu, Singuratatea florilor.Citeste si articolul :   Principesa Margareta, in doliu. Familia regala a mai pierdut un membru

Incepand cu anul 2001 este societara de onoare a Teatrului National din Bucuresti.

Recunoastere

A fost decorata in februarie 2004 cu Ordinul Meritul Cultural in grad de Comandor, Categoria D – „Arta Spectacolului”.

Portretul Valeriei Gagealov a fost reprezentat pe un timbru postal emis de Romfilatelia in anul 2004 in cadrul emisiunii Stele de aur ale scenei si ecranului, menita sa promoveze valorile cultural-artistice romanesti care au reusit sa insufle dragostea pentru teatru si film.

Au fost emise atunci 12 timbre postale dedicate Marilor Actori nationali considerati a face parte din Generatia de aur a teatrului si filmului romanesc; este vorba de Mircea Albulescu, Tamara Buciuceanu-Botez, Valeria Gagealov, Ileana Stana Ionescu, Draga Olteanu Matei, Marin Moraru, George Motoi, Sebastian Papaiani, Florin Piersic, Mitica Popescu, Sanda Toma si Olga Tudorache.

Lasă un răspuns