Un pneumolog român tratează bolnavii de COVID, încă din vară, cu medicamentul pentru astm recomandat zilele trecute de cercetătorii de la Oxford: „Niciun pacient nu a dezvoltat forma severă a bolii”

Cercetătorii de la Universitatea Oxford au anunțat concluziile unui studiu care arată că un medicament comun în tratarea astmului poate să reducă cu 90% riscul de spitalizare a unui pacient cu COVID.

Doctorul Gilda Popescu, de la Spitalul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, a declarat pentru Libertatea că a administrat deja pacienților săi cu afectare pulmonară acest tratament și, în cazul tuturor, boala a involuat.

Studiul realizat de cercetătorii de la Oxford a avut la bază steroidul budesonidă, vândut sub numele de Pulmicort, folosit și la tratarea plămânilor de fumător. Cercetarea a fost desfășurată timp de 28 de zile pe 146 de pacienți, conform Reuters. Pulmicort a fost un medicament de succes pentru unul dintre producătorii de vaccinuri împotriva COVID, compania farma AstraZeneca, care oferă acum un medicament mai nou, Symbicort, ca tratament alternativ pentru astm.

Un pneumolog român tratează bolnavii de COVID, încă din vară, cu medicamentul pentru astm recomandat zilele trecute de cercetătorii de la Oxford: „Niciun pacient nu a dezvoltat forma severă a bolii”

Pulmicort este folosit și la tratarea plămânilor de fumător Oamenii de știință sugerează că voluntarii cu COVID-19 care au inhalat acest medicament (se administrează sub formă de aerosoli) au scăpat mai repede de febră și au avut mai puține simptome persistente, comparativ cu cei care au primit tratamentele administrate în mod obișnuit la pacienții infectați cu noul coronavirus.

Primele rezultate arată că medicamentul a redus riscul de tratament de urgență sau de spitalizare cu 90% la pacienții care l-au luat.

Rezultatele studiului de la Universitatea Oxford încă nu au fost publicate într-o revistă științifică, pentru a fi evaluate de alți oameni de știință din domeniu, scrie Reuters. „Eu am folosit în ambulatoriu încă de la primul pacient” Libertatea a solicitat pneumologului Gilda Popescu să explice care ar putea fi legătura dintre medicamentul pentru astm

și boala provocată de virusul SARS-CoV-2 și a aflat că medicul de la Institutul „Marius Nasta”, cu experiență în tratarea astmului, administrează de luni bune corticosteroizi inhalatori pacienților săi. Cu rezultate ”100% pozitive”. Libertatea: Experții de la Oxford tocmai au

anunțat că un medicament pentru astm poate reduce aproape la zero riscul de spitalizare al unui bolnav COVID?!  Dr. Gilda Popescu: Da, am citit și eu acest lucru miercuri dimineața și m-am simțit extraordinar de fericită. Acest studiu îmi confirmă oficial munca din ultimele luni.

Lasă un răspuns