Guvernul taie aproape toti banii alocati Bisericii pentru anul 2021

Secretariatul General al Guvernului va da bani pentru Bisericii prin trei programe in 2021, iar suma ajunge undeva la 760 de milioane de lei.

Astfel, Executivul a redus drastic bugetul alocat anul acesta pentru construirea si restaurarea lacasurilor de cult, cu aproape 89% fata de 2020, dar ofera in continuare fonduri prin trei programe.

1. Bugetul pentru constructia si restructurarea lacasurilor de cult

Guvernul Citu prevede reducerea masiva a banilor publici alocati pentru constructia si restructurarea bisericilor, de la circa 249 de milioane de lei in 2020 la doar 28 de milioane de lei anul acesta. Acesti bani vor fi distribuiti pentru functionarea lacasurilor de cult,  dar si a muzeelor religioase.

2. Sprijin financiar pentru salarizarea personalului de cult

Contributia Guvernului la salarizarea personalului de cult este programata sa creasca cu 2,36% in anul acesta, de la 731,95 milioane lei in 2020 la 749,25 milioane lei in 2021. De asemenea, din acesti bani este sprijinita si Biserica Ortodoxa care isi desfasoara activitatea in afara tarii.

3. Alocatii bugetare pentru salarizarea personalului din invatamantul teologic

De asemenea, bugetul pentru personalul din invatamantul teologic creste anul acesta cu 33% fata de 2020, suma acordata ajungand la 8,83 de milioane de lei pentru acest capitol.

Conform Administratiei Prezidentiale, presedintele Klaus Iohannis a avut marti o intrevedere cu Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane.

Lasă un răspuns